Télikertek

Több mint 20 éve tervezünk és kivitelezünk télikerteket, terasztetőket az ország egész területén. Megrendeléseink elsősorban a magánszektorból érkeznek. Télikertjeink teljes lakófunkciót valósítanak meg, azaz télen fűthetők, nyáron hűthetők az év egészében használhatók.

 

Télikertek szerkezete és fedése

A télikertek szerkezete készülhet acélból, fából-ragasztott fából és alumíniumból megrendelőink választása és igényei szerint.

A télikertek fedése készülhet üvegből, polikarbonátból, korcolt lemezből vagy zsindelyből. Különösen kedveltek a zsindelyes és a hőszigetelő üvegből kivitelezett télikert tetők. Ha a télikert mögött található helyiség megvilágítása a terasz felől érkezik, akkor az üveg- vagy polikarbonátfedést ajánljuk megrendelőinknek. Ilyenkor azonban a télikert tájolásától függően gondoskodni kell valamilyen kiegészítő árnyékolásról, lehetőség szerint a tető felett.

Gyakori választás az üregkamrás polikarbonát is. Lakótérbővítések esetén 25 mm-es típust alkalmazunk, melynek hőszigetelő képessége a két rétegű fokozott hőszigetelő képességű thermo üvegek hőszigetelő képességétől nagyságrendben nem különbözik. Előnye az üvegfedéshez képest, hogy gyakorlatilag törhetetlen, keresztosztás nélkül alkalmazható akár nagyobb, 3 méter feletti szarufahosszok esetében is. Az üregkamrás polikarbonát fényáteresztése némileg alacsonyabb az üvegénél és nem tökéletesen átlátszó. Az általunk beépített polikarbonátok magas minőségű termékek, UV védettek és 10 év gyártó által biztosított időjárás - állósági garanciával rendelkeznek.

A legáltalánosabban alkalmazott télikert fedés a két rétegű víztiszta hőszigetelő üveg, argon gáztöltéssel, alsó rétegében biztonsági üveggel. Igény esetén, pl. az átlagosnál jobb hőszigetelési tulajdonsággal rendelkező épületek bővítésénél vagy passzív házaknál, három rétegű üvegszerkezetet, vagy számtalan típusú hővédő bevonatos üveget alkalmazunk.

 

Télikert oldalfalak

A télikert oldalfalak a tetőszerkezettel harmonizálva készülhetnek műanyagból, fából, vagy alumíniumból.

A műanyag szerkezetek rendelkeznek a legjobb ár/érték aránnyal, tartósan ellenállnak az UV terhelésnek és kiváló hőszigetelő képességgel is rendelkeznek. Lehetnek fehér, famintás, vagy akár egyedi színűek is.  Különösebb gondozást nem igényelnek, időtálló télikertek építhetőek belőle. Fa hatású műanyag nyílászárókkal épített télikerteink fel tudják kelteni a természetes fa élményét, és kombinálják ezt a műanyag nyílászárók költségkímélő tulajdonságával.

A fából készült elemek természetes hatást adnak a télikertnek, cserébe költségesebbek és időnként gondozást igényelnek.

Az alumínium tartós, könnyű és nem igényel utógondozást, viszont a legköltségesebb megoldás.

Az oldalfalakkal szemben támasztott követelmények, mint pl. a fűthetőség, a kilátást megtörő függőleges profilok minimális száma és a nyithatóság mértéke szerint választunk a különböző nyitásmódok között.

Általánosan használt nyílászáró típus a bukó-nyíló ajtó-ablak. Ezek kiválasztásánál a használati cél mellett a szellőztetési funkciót is figyelembe kell venni. A hagyományos nyílászáró szerkezetek mellett az átszellőztetés mértéke tovább növelhető a tetőszerkezetbe integrálható tetőablakok beépítésével.

Ha az oldalfalak 50-80 %-a nyithatóak szerelés nélkül, az már tökéletesen elegendő a kertkapcsolathoz. Erre pedig kiválóan alkalmasak a harmonika, vagy tolóajtókal ellátott télikertek.

A keret nélküli edzett üvegtáblákból álló üvegfüggöny egyedülálló tulajdonsága, hogy olyan nyílászáró rendszer, amely csak vízszintes profilokkal rendelkezik, így zárt állapotban nincsenek a kilátást megtörő függőleges elemek. A szerkezet elemei egy vagy két irányba lapozva eltolhatók, így az oldalak teljes hosszban átjárhatóak. Hátrányuk a gyengébb hőszigetelő képesség.

 

Télikertek kihasználása télen - nyáron

Vannak akik csupán a növények vagy a teraszbútorok átteleltetésére építenek télikertet, vannak akik a teraszt szeretnék télen-nyáron használni és olyanok is, akik egy új helységgel szeretnék a lakóteret bővíteni, ami gyakran az átadás után a kedvenc helységévé válik megrendelőinknek. Napfényes télikertjeinket soknak használják nappaliként, ebédlőként vagy dolgozószobaként.